Τηλεφωνήστε μας: 210 9404 000

Ελληνικά | English

Tόσο για εσάς όσο και για
τους πελάτες σας


a20

365 μέρες το χρόνο 
08:00π.μ. - 23:00μ.μ.

Τεχνικές πληροφορίες,
οδηγίες χρήσης, προγραμματισμός επίσκεψης τεχνικού για βλάβη,
μελέτες εγκαταστάσεων

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:

κιν. 6948 278 268
Μετά τις 16:30 καλώντας 
στο 210 9404 000
και πατώντας το 3

logo company

log2015 2

youtube channel

Το άγχος στην ζωή μας!

Αχ ! Αυτό το άγχος !

Eπειδή πολλοί φίλοι και γνωστοί µου λένε ότι κι εγώ είµαι αγχώδης - πράγµα που φυσικά και αρνούµαι, ίσως επειδή φοβάµαι ότι είναι αλήθεια – έχω να σας προτείνω µερικές αγχολυτικές συνήθειες, που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το δικό σας άγχος σηµαντικά. Οσον αφορά στο δικό µου, εγώ το µετατρέπω σε δηµιουργική ενέργεια ( ή έτσι τουλάχιστον πιστεύω – ο χρόνος θα δείξει). 

 

 1. Να είστε θετικοί. Να αντιµετωπίζετε τα προβλήµατα της ζωής «λεβέντικα» και σαν ευκαιρίες δύναµης και όχι µε αυτολύπηση και κακοµοιριά.
 2. Να κάνετε σπορ και όταν σας δίνεται η ευκαιρία, να περπατάτε.
 3. Να µιλάτε και να συζητάτε τα προβλήµατά σας µε ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν.
 4. Εξακριβώστε τι είναι αυτό που σας αγχώνει και προσπαθείστε να το εξαλείψετε από τη ζωή σας.
 5. Προσπαθείστε να έχετε ισορροπία ανάµεσα σε δουλειά – σπίτι – οικογένεια – ξεκούραση.
 6. Να κοιµάστε το 8ωρο σας – Αφήστε τους ξενύχτηδες να …παραπαίουν.
 7. Μάθετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθούν συστηµατικά να ηρεµείτε (Τηλεφωνείστε µας στο 210-2512988 να σας συµπεριλάβουµε στο σεµινάριο STRESS MANAGEMENT που θα προγραµµατίζουµε σε τακτά χρονικά διαστήµατα)
 8. Μη φοβηθείτε να µείνετε µόνοι µε τον εαυτό σας και να σκεφτείτε. Καλή η τηλεόραση, αλλά κάθε φορά που βλέπετε πράγµατα που δεν σας χρειάζονται κάνετε κάποιους ανθρώπους πλουσιότερους, ενώ εσείς παραµένετε στατικοί. Το έχετε σκεφτεί αυτό;
 9. Μάθετε να µην αναλαµβάνετε πράγµατα και υποχρεώσεις που δεν θέλετε. Να λέτε «όχι» εκεί που µπορείτε και να µη γίνεστε θύµατα των άλλων.
 10. Να θυµάστε το ρητό που λέει : «Αποδέχοµαι αυτό που δεν µπορεί να αλλάξει και αφήνω το Θεό να µου δώσει τη σοφία για να ξέρω τη διαφορά ανάµεσα σ΄αυτό που µπορεί»
 11. Αφήνετε τη δουλειά στο γραφείο, όταν είστε σπίτι.
 12. Μάθετε να σχεδιάζετε το χρόνο σας «εγωϊστικά εποικοδοµητικά»
 13. Να τρώτε καθαρά και υγιεινά φαγητά. Αποφεύγετε τα «πλαστικοποιηµένα» ταχύρρυθµα γεύµατα, γιατί µόνον άγχος προσθέτουν στη ζωή σας. Μαζί µε αρκετές θερµίδες, φυσικά!
 14. Ανακαλύψτε και παραδεχτείτε ποιες είναι οι αδυναµίες σας και κοιτάξτε να τις αλλάξετε, ενώ παράλληλα να κατανοείτε και τις αδυναµίες των άλλων ανθρώπων.
 15. Μάθετε να επαινείτε τους άλλους και να λέτε πάντα µια καλή κουβέντα. Ακόµα κι όταν δεν υπάρχει µια καλή κουβέντα για κάποιον, φροντίστε να κρατηθείτε και να κρατήσετε το στόµα σας κλειστό.
 16. Μάθετε να αποδέχεστε και να συγχωρείτε. ∆ύσκολες ασκήσεις και οι δύο. Αλλά ποιός είπε ότι τα δύσκολα είναι για τους πολλούς; Τα εύκολα είναι για τους πολλούς, γι΄ αυτό και οι πολλοί πάντα αναζητούν την έµπνευση και τη δύναµη των καλών. Τα δύσκολα είναι για τους καλούς! Γίνετε καλοί.
 17. Μην παίζετε άσκοπα και άσχετα παιχνίδια ανταγωνισµού. Μην ανταγωνίζεστε εκείνους που σας αγαπούν και τους πιό αδύναµους από εσάς. Αυτό δεν είναιανταγωνισµός, αυτό είναι ανηθικότητα. Η ζωή ανήκει στους ηθικούς. Εκείνοι λάµπουν διαχρονικά και όχι προσωρινά. Γίνετε αστέρια και όχι πυροτεχνήµατα. 
 18. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας µε άλλους ανθρώπους (µόνο χαµένοι θα βγείτε από αυτές τις συγκρίσεις – Το γιατί είναι µια άλλη ιστορία).
 19. Μάθετε να αναθέτετε δουλειές εκεί που µπορείτε. Μάθετε να µπορείτε να αποφεύγετε τον πειρασµό κάνετε όλα εκείνα που σας αποµακρύνουν από τους στόχους σας. Βάλτε προτεραιότητες στη ζωή σας. Παντού, κολλήστε πάνω τους και θα δείτε τις διαφορές στη ζωή σας. Κολλήστε σαν γραµµατοσήµα µέχρι να φτάσετε στον προορισµό σας!
 20. Εχετε πίστη στον εαυτό σας ότι είστε ικανοί και ότι σας αξίζουν τα καλύτερα δώρα που η ζωή έχει βάλει στα ψηλότερα ράφια της. Η σκέψη αυτή και µόνο σας «δίνει µπόϊ»!

Τελικά, µήπως το άγχος παχαίνει;

(click Read more)

 

Αγχος σηµαίνει φόβος. Αγχος είναι ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρουµε σ΄αυτό µε το οποίο καταπιανόµαστε τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή. ∆εν είναι παρά µια φανταστική προβολή ενός λάθος δεδοµένου που µοιάζει σαν πραγµατικό.

Κάθε φορά που το άγχος κατακλύζει το εσώτερο είναι σας, διάφορες «µάχες» ορµονών και αρχέγονων προγραµµατισµών ενεργοποιούνται.

Φυγή ή Μάχη;

H αντίδραση Flight or Fight (Φυγή ή Μάχη) είναι µια φυσιολογική πρωτόγονη αντίδραση του ανθρώπου κάθε φορά που βρίσκεται αντιµέτωπος µε υπαρκτό ή φανταστικό φόβο, κίνδυνο ή απειλή. Με άλλα λόγια, οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής βελτιώνονται, η αναπνευστική χωρητικότητα αυξάνεται, οι σκέψεις συγκεντρώνονται στον επικείµενο κίνδυνο. Παράλληλα, η διαδικασία της πέψης προσωρινά διακόπτεται (ο λαός µας λέει «Μού έκατσε το φαί στο στοµάχι»). Η κυκλοφορία του αίµατος κατευθύνει περισσότερη αιµατική ροή και ποσότητα από τα εσωτερικά όργανα σε άλλα που είναι περισσότερα έτοιµα να συνεισφέρουν στην προκείµενη κατάσταση. (Όπως τα άκρα, πόδια και χέρια). Η πίεση του αίµατος και οι παλµοί αυξάνονται από τα υψηλά επίπεδο της κορτιζόλης. Τέλος, ενεργοποιείται το υπάρχον απόθεµα ένέργειας (που αποτελείται από λίπος και γλυκόζη) ώστε να είναι έτοιµο για να καταναλωθεί σε µια γρήγορη δράση.

Τί είναι στρες;

Είναι η πεποίθηση του ανθρώπου ότι δεν θα µπορέσει να καταφέρει, να φέρει σε πέρας µια επικείµενη αποστολή, ή να δώσει λύση σε κάποιο πρόβληµα που τον απασχολεί. Με άλλα λόγια, είναι η αρνητική τοποθέτηση και θεώρηση όσον αφορά την προοπτική ή εξέλιξη µιάς κατάστασης.

Το ανθρώπινο σώµα αντιδρά στο στρες και γι΄αυτό προετοιµάζεται για Μάχη ή Φυγή, απελευθερώνοντας συγκεκριµένες ορµόνες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η ινσουλίνη.

Η Μάχη των «ορµονών»!

Η ινσουλίνη είναι η ορµόνη που βοηθά στην αποθήκευση λίπους στον οργανισµό. Οταν η αντίδραση Φυγής ή Μάχης είναι σε εξέλιξη στον οργανισµό, η παραγωγή της ινσουλίνης αυξάνεται δραµατικά. Η ινσουλίνη αδιαφορεί για τα σήµατα που της στέλνει η αδρεναλίνη να καταναλώσει (να κάψει) λίπος. Αντίθετα, ενθαρρύνει το σώµα να αποθηκεύσει λίπος που θα χρειαστεί µελλοντικά. Η αποθήκευση αυτή γίνεται στην περιοχή της κοιλιακής χώρας.

Οπως παρατηρεί ο Michael Stefano, συγγραφέας του βιβλίου The Firefighter’s Workout, µια τέτοιου είδους οργανική αντίδραση ήταν σωτήρια για τον άνθρωπο πριν µερικές χιλιάδες, ή εκατοµµύρια χρόνια. Τότε που το άγχος της καθηµερινής επιβίωσης από τα προϊστορικά τέρατα ήταν κάτι το συνηθισµένο. Στη σηµερινή σύγχρονη κοινωνία τα προϊστορικά τέρατα έχουν αντικατασταθεί από κάποια άλλα σύγχρονα «τέρατα», που λέγονται ανεργία, κυκλοφοριακό, έλλειψη χρηµάτων, συναισθηµατική ανασφάλεια, και χίλια δυό άλλα... Σήµερα δεν φεύγουµε, ούτε πολεµούµε µε τα τέρατα µας. Γι΄αυτό και ο κόσµος έχει γεµίσει από στρεσαρισµένους ανθρώπους που τρέχουν από δω κι εκεί προσπαθώντας να µειώσουν την ήδη ενεργοποιηµένη µέσα τους αντίδραση Φυγής ή Μάχης.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν µπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάµεσα στο χρόνιο στρες και σε µια κατάσταση που πραγµατικά µπορεί να απειλήσει τη ζωή του ανθρώπου. Με άλλα λόγια, για τον εγκέφαλο το άγχος που µπορεί να σας δηµιουργεί το κυκλοφοριακό και το άγχος που έχετε αν βρεθείτε αντιµέτωποι µε κάποιο δίµετρο, καλογυµνασµένο και οπλισµένο δολοφόνο αργά τα µεσάνυχτα σε µια ακατοίκητη περιοχή, είναι το ίδιο και το αυτό!

Ετσι λοιπόν, κάθε φορά που σκέφτεστε τους απλήρωτους λογαριασµούς, τις αυξηµένες υποχρεώσεις, το µποτιλιάρισµα, τον αντιπαθή γείτονα ή οτιδήποτε άλλο που σας δηµιουργεί στρες, ο εγκέφαλος αρχίζει και ανιχνεύει µια κατάσταση πιθανού κινδύνου και ξεκινά τη σωµατική προετοιµασία για Μάχη ή Φυγή.

Μήπως φταίει η κορτιζόλη;

Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης σχετίζονται µε την όρεξη για φαγητό και τη συσσώρευση λίπους στον οργανισµό. Η κορτιζόλη λειτουργεί σαν αντίδοτο στην αδρεναλίνη. Μόλις αποµακρυνθεί το φοβικό ερέθισµα (δηλαδή, η «απειλή» ), η αδρεναλίνη µειώνεται, ΑΛΛΑ η κορτιζόλη παραµένει στα ίδια υψηλά επίπεδα. Αυτό προκαλεί παραγωγή ινσουλίνης. Να γιατί, αν έχετε µόνιµο στρες, µπορεί να αισθάνεστε συνέχεια πείνα! Αυτό το παρατηρούµε και στον προϊστορικό άνθρωπο ο οποίος µετά την αποµάκρυνση του εκάστοτε κινδύνου, είχε αυξηµένη όρεξη για φαγητό!

Σήµερα, αν και οι πραγµατικοί κίνδυνοι είναι ελάχιστοι, η ίδια σωµατική διαδικασία εξακολουθεί να λειτουργεί και µας κάνει να επισκεπτόµαστε το πλησιέστερο φαστφουντάδικο! Η αντίδραση κατά του άγχους είναι καλά εµποτισµένη στο ψυχολογικό µας προφίλ. Αν ρωτήσουµε το µέσο Ελληνα αν νοιώθει στρες, τί νοµίζετε ότι θα µας απαντήσει; Πώς λοιπόν να καταπολεµήσουµε τα αρνητικά αποτελέσµατα της αντίδρασης για Φυγή ή Μάχη;

Να ποιά είναι τα συµπτώµατα που έγκαιρα δείχνουν αν έχετε άγχος

• Η ξαφνική απώλεια ή αύξηση στο
σωµατικό βάρος
• Αν νοιώθετε κουρασµένοι και δεν
µπορείτε να κοιµη-θείτε
• Η υπερβολική κούραση
• Πονοκέφαλοι
• Συχνά κρυολογήµατα και γρίπη
• Αν τρώτε τα νύχια σας
• Χαµηλό η υψηλό σάκχαρο στο αίµα
• Χαµηλή ή υψηλή πίεση
• Υψηλή χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια
• Ελκη και γαστρικές ενο-χλήσεις
• Πόνοι στο στήθος
• Μυϊκοί πόνοι
• Πόνοι µέσης, ώµων ή λαιµού
• Προβλήµατα στην περίοδο
• Απώλεια µαλλιών
• Απόσυρση από την κοινω-νική ζωή
• Εσωστρέφεια
• Αυτολύπηση

Ποιά είναι η λύση;

Ενας από τους πολλούς τρόπους καταπολέµησης του πάχους και του στρες είναι η άσκηση. Η άσκηση ενεργεί µε τρεις διαφορετικούς τρόπους εναντίον του σωµατικού πάχους. Καίει θερµίδες, ενδυναµώνει τον µυϊκό ιστό και καταπολεµά τα αρνητικά αποτελέσµατα που έχουν στο σώµα η κορτιζόλη και η ινσουλίνη (Έρευνα του Πανεπιστηµίου του Yale).

Μόνο 10 λεπτά εντατικής γυµναστικής χρειάζεται ο εγκέφαλος για να αναπαράγει τις λεγόµενες Β-Ενδορφίνες που ηρεµούν το σώµα και µειώνουν τα επίπεδα του στρες. Εδώ βέβαια, χρειάζεται µέτρο και προσοχή, γιατί η υπερβολική άσκηση µπορεί να προκαλέσει πρόσθετο στρες και άλλα παρόµοια συµπτώµατα.

Γι΄αυτό, ένας συνδυασµός υγιεινής διατροφής, σε συνδυασµό µε αρκετό νερό, επαρκή ύπνο και σωµατική άσκηση είναι ένα καλό όπλο εναντίον του άγχους.

Ο διαλογισµός είναι κάτι που επίσης, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσµατικός εναντίον του στρες. Εχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια του διαλογισµού ο οργανισµός εκκρύει την ορµόνη DHEA, η οποία µας δίνει την αίσθηση της ευεξίας, της φρεσκάδας και µας κάνει να αισθανόµαστε καλά.

*Η παρούσα µελέτη έχει βασιστεί στο πρωτογενές άρθρο του M. Stefano “Is Stress Making you fat?” .

Οι αρνητικές σκέψεις συρρικνώνουν τον εγκέφαλο!

Πρόσφατες έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήµιο McGill έξειξαν ότι µια συγκεκριµένη κατηγορία σκέψεων µπορεί να «συρρικνώσει» τον εγκέφαλό µας. Η έρευνα µελέτησε ανθρώπινους εγκεφάλους σε µια περίοδο 15 ετών και έδειξε ότι οι εγκέφαλοι ανθρώπων που είχαν άσχηµη ή µειωµένη αυτο-εκτίµηση συρρικνωνόντουσαν! Οι εγκέφαλοι αυτών των αθρώπων ήσαν κατά 20% µικρότεροι σε µέγεθος από εγκεφάλους ανθρώπων που ένοιωθαν καλά µε τον εαυτό τους. Επίσης, η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν πολύ χειρότερα αποτελέσµατα σε ειδικά τεστς που τους έγιναν όσον αφορά την ικανότητα να θυµούνται πράγµατα και την ικανότητα της µάθησης. 


Τα καλά νέα είναι ότι η σύγχρονη επιστήµη της νευροβιολογίας πιστεύει ότι µια τέτοια κατάσταση δεν είναι µη αναστρέψιµη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι κάτι το σταθερό και αναλοίωτο. Σήµερα, έχει αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλός µας υπόκειται σε διαρκείς αλλαγές, ακόµα και στα βαθειά µας γεράµατα.

Υπάρχουν πολλές µελέτες που συνδέουν την έλλειψη αυτο-εκτίµησης µε :
- χρόνια κατάθλιψη
- διατροφικές ανωµαλίες
- έξεις
- προβληµατική µάθηση
- νευρικές διαταραχές
- καρκίνο
- καρδιακά προβλήµατα

Με άλλα λόγια, η σύνδεση νου και σώµατος δεν είναι πλέον προνόµιο των εναλλακτικών επιστηµόνων, ή των διάφορων µεταφυσικών «γκουρού». Είναι πλέον επιστηµονικά τεκµηριωµένο γεγονός ότι η ποιότητα των σκέψεών µας προκαθορίζει την ποιότητα της ζωής που ζούµε και της ίδιας της υγείας µας!

Σε κάποιο πείραµα, µια γυναίκα που είχε από µικρή χαµηλή αυτο-εκτίµηση, µετά από ένα ατύχηµα, έχασε τη µνήµη της. Μετά το ατύχηµα και αφού ανέρρωσε σωµατικά, µε χαµένη ακόµα την µνήµη της, όταν επέστρεψε σπίτι της, άρχισε να µελετά διάφορα ιατρικά συγγράµατα και διαµόρφωσε µια τελείως διαφορετική προσωπικότητα, γεµάτη θάρρος, αυτοπεποίθηση και µε υψηλή αυτο-εκτίµηση.

Υπάρχουν κάποια πράγµατα που όλοι µας θα πρέπει να θυµόµαστε. Αυτά είναι τα εξής :

Η αυτο-εκτίµησή µας είναι ο πυρήνας της ύπαρξής µας και προκαθορίζει οτιδήποτε κάνουµε στη ζωή µας.

Αν έχουµε χαµηλή αυτο-εκτίµηση, αυτό δεν είναι δικό µας λάθος, γιατί κατά βάθος µπορεί να έχει προκληθεί από την παιδική µας ηλικία και τον τρόπο που µεγαλώσαµε.

Τα περισσότερα αρνητικά πράγµατα από αυτά που υποθέτουµε και πιστεύουµε δεν είναι παρά περιορισµοί και ελλείψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. Η χαµηλή αυτο-εκτίµηση δεν απαλείφεται έτσι εύκολα.

Η χαµηλή αυτο-εκτίµηση είναι η αιτία της αναβλητικότητας, των αρνητικών σκέψεων και της έλλειψης παρακίνησης που µας πισωγυρίζουν σε οτιδήποτε κάνουµε.

Η επιστήµη µας υπαγορεύει πως τα άτοµα που έχουν χαµηλή αυτο-εκτίµηση, ανήκουν στην οµάδα «υψηλού κινδύνου» στο να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες και να επιβιώσουν.

Η επιστήµη υπαγορεύει ότι η χαµηλή αυτο-εκτίµηση κάνει τον εγκέφαλό µας να συρρικνώνεται (ζαρώνει) µέχρι και 20% µε την πάροδο του χρόνου, ενώ παράλληλα καταστρέφει την ικανότητα να αποµνηµονεύουµε.

Επίσης, να µην ξεχνάµε ότι η χαµηλή αυτο-εκτίµηση είναι κάτι που εύκολα µεταδίδεται από το γονέα στα παιδιά του, διδάσκοντάς τα µε τις συµπεριφορές του πως εκείνα να βλέπουν και να αντιµετωπίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Αν θέλουµε να αλλάξουµε τις καταστάσεις της ζωής µας θα πρέπει να ξεκινήσουµε να αλλάζουµε την αυτο-εκτίµησή µας, τον τρόπο µε τον οποίο βλέπουµε τον ίδιο µας τον εαυτό και τον κόσµο που µας περιτριγυρίζει.

Η νευροβιολογία µας απέδειξε ότι όσο περισσότερο µας αρέσει ο εαυτός µας, τόσο περισσότερα πράγµατα µπορούµε να πετύχουµε και µπορούµε να είµαστε εξυπνότεροι και υγειέστεροι από άλλους ανθρώπους.

Το ερώτηµα είναι πώς κάποιος καταλαβαίνει ότι η ζωή του πηγαίνει άσχηµα επειδή έχει µειωµένη αυτο-εκτίµηση;

Η απάντηση είναι ότι το καταλαβαίνει κάθε φορά που θέλει να δοκιµάσει κάτι νέο και µια «φωνούλα» βαθειά µέσα του, µε επιµονή και σταθερότητα του επαναλαµβάνει συνέχεια ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει.

Αν αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους που βάζει, η πιθανότητα είναι να έχει µειωµένη αυτο-εκτίµηση.

Αν έχει την τάση να αναβάλλει συνέχεια, ή του λείπει η πίστη στον εαυτό του ότι µπορεί να αλλάξει τη ζωή του, τότε µάλλον έχει χαµηλή αυτο-εκτίµηση.

Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνει τις αλλαγές ο ίδιος. Καµµιά αλλαγή δεν θα συµβεί από µόνη της. Θα πρέπει ο ίδιος να πιάσει «τον ταύρο από τα κέρατα» και να αρχίσει µε υποµονή, επιµονή, χαλύβδινη προσπάθεια και βοήθεια φίλων και ειδικών να κάνει τα πρώτα µικρά βήµατα.

Το πρώτο βήµα ήδη το έχει κάνει, γιατί διαβάζει αυτό το σύγγραµα.. Το δεύτερο βήµα, ας ρίξει µια µατιά στο www.image-a.gr

Οι διαφορές ανάµεσα στους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους ανθρώπους

Ο επαγγελµατίας απαισιόδοξος έχει σαν κύρια απασχόληση του
να σκέφτεται αρνητικά- Β. Τracy

Εχετε ποτέ σκεφτεί ποιά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των αισιόδοξων ανθρώπων; Πρόσφατες µελέτες που έγιναν στο εξωτερικό έχουν καταγράψει τα παρακάτω γνωρίσµατα σαν τις βασικότερες διαφορές που κάνουν το αισιόδοξο άτοµο να ξεχωρίζει από εκείνους που όλα τα βλέπουν "µαύρα" στη ζωή τους.

 • Οι απαισιόδοξοι επιµένουν πολύ λιγότερο όταν αντιµετωπίζουν µιά δυσκολία. Εύκολα εγκαταλείπουν τα όπλα - Οι αισιόδοξοι ξέρουν πότε να επιµείνουν, πως να επιµείνουν και γιατί να επιµείνουν. Εχουν στόχο, σκοπό και όραµα.

 • Ο απαισιόδοξος πιθανά επιτυγχάνει λιγότερα απόσα του επιτρέπουν οι ικανότητές του. Απλά, γιατί θεωρεί τον εαυτό του φτωχό, αβοήθητο και λιγότερο ικανό. Ο Νόµος της Αναξιότητας κυριαρχεί επάνω του. Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι χειρίζονται τις αντίξοες καταστάσεις ακόµα πιό άσχηµα µετά από µια αποτυχία - Ο αισιόδοξος ακόµα κι όταν αποτυγχάνει µαθαίνει µέσα από την εµπειρία του αυτή

 • Οι απαισιόδοξοι πολύ λίγο ενθαρρύνονται από τις όποιες επιτυχίες έχουν. ∆εν πιστεύουν ότι τους αξίζει η οποια τους επιτυχία. Αντίθετα, τη θεωρούν συµπτωµατική, καθαρά θέµα τύχης και όχι αποτέλεσµα της δικής τους προσπάθειας και προετοιµασίας - Οι αισιόδοξοι νοιώθουν υπερήφανοι και άξιοι των επιτυχιών τους, ενώ παράλληλα αποκοµίζουν πολύτιµη γνώση και πληροφόρηση από τις εµπειρίες τους αυτές
 • Ο απαισιόδοξος εστιάζει την προσοχή του στις ευχάριστες διαδικασίες - Ο αισιόδοξος στα θετικά αποτελέσµατα. Ο αισιόδοξος έχει µάθει την «τέχνη» της αναβλητικότητας της προσωρινής ευχαρίστησης ώστε να κατορθώσει να πετύχει τον τελικό του σκοπό. Ξέρει ότι πειθαρχία σηµαίνει να κάνει όλα εκείνα που δεν θέλει, ώστε σύντοµα να κατορθώσει να κάνει όλα εκείνα που θέλει!
 • Ο απαισιόδοξος αντιµετωπίζει µιά προσωρινή δυσκολία ή πρόβληµα σαν κάτι το µόνιµο και διαρκές. Η προσωρινή δυσκολία του φαίνεται ότι θα διαρκέσει για πάντα. Χάνεται η προοπτική. ∆εν µπορεί να διακρίνει το επερχόµενο µέλλον. - Ο αισιόδοξος το τοποθετεί στην πραγµατική του διάσταση, δηλαδή την προσωρινή
 • Ο απαισιόδοξος δεν ζει τη ζωή τόσο ευχάριστα όσο θα µπορούσε να τη ζήσει – Πιστεύει ότι η επιτυχία είναι κάτι το προσωρινό και ότι υπάρχουν µεµονωµένες αιτίες, έξω από αυτόν που συνέχεια καιροφυλακτούν να του κλέψουν τις λιγοστές στιγµές ευτυχίας ή ευηµερίας που βιώνει.

 • Ο απαισιόδοξος όταν αντιµετωπίζει ένα πρόβληµα το µεταφέρει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της ζωής του. Επιτρέπει σε µια προσωρινή αποτυχία ή δυσκολία να «αµαυρώσει» όλες του τις ικανότητες και όσες επιτυχίες µέχρι τώρα έχει στο ενεργητικό του. - Ο αισιόδοξος ξέρει να το αποκόπτει και να το βλέπει σαν ένα µεµονωµένο περιστατικό.

 • Ο απαισιόδοξος είναι επηρρεπής στην κατάθλιψη. ∆εν έχει µάθει να ελπίζει και να σχεδιάζει δηµιουργικά. - Ο αισιόδοξος είναι επιρρεπής στον προσεκτικό ρεαλιστικό σχεδιασµό

 • Η υγεία του απαισιόδοξου βρίσκεται σε κίνδυνο κι αυτός ο κίνδυνος µεγαλώνει µε την ηλικία – Οι µελέτες δείχνουν ότι οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο, αναρρώνουν ευκολότερα από καρδιακά επεισόδια. Ο βαθµός αισιοδοξίας του ανθρώπου στα 20 επηρρεάζει την υγεία του µέχρι τα 60

 • Ο απαισιόδοξος χρησιµοποιεί τη φαντασία του αυτοκαταστροφικά. Όπως ήδη έχουµε δει οι αρνητικές σκέψεις συρρικνώνουν τον εγκέφαλο. Ετσι και ο εγκέφαλος του απαισιόδοξου γίνεται λιγότερο δηµιρουγικός και ευέλικτος στο να ανακαλύπτει λύσεις στα προβλήµατα που του παρουσιάζονται - Ο αισιόδοξος χρησιµοποιεί τη φαντασία του δηµιουργικά, εφευρετικά, ευέλικτα και θετικά.

 • Η απαισιοδοξία επισκιάζει άλλες αρετές που µπορεί το άτοµο αυτό να έχει όπως π.χ. η εξυπνάδα, η δηµιουργικότητα, η ευελιξία, η διπλωµατικότητα, οι διαπραγµατευτικές ικανότητες


*Copyright B.Tracy, Προσαρµογή/Επιµέλεια ΑΑ 

Ο τσιγγάνος, τα τριαντάφυλλα και … ο φίλος µου ο Νικολάκης!

Ηταν ένα µελαγχολικό βράδυ του Ιανουαρίου, µε το κρύο να σου κόβει την ανάσα. Μόλις είχαµε επισκεφτεί µε τον καλό µου φίλο και διευθυντή τράπεζας Νίκο την γκαλερί µιας φίλης για να δούµε τη νέα δουλειά ενός χαράκτη/ζωγράφου. Απογοητευµένοι από τη δουλειά του καλλιτέχνη αποφασίσαµε να πάµε στην γειτονιά που µεγαλώσαµε από παιδιά, για να πιούµε ένα ποτό σ΄ένα από τα µπαράκια που χρόνια ξέρουµε. Ο Νίκος ήταν στις πολύ βαριές του, γιατί το πρωϊ της ίδιας ηµέρας είχε εκδοθεί το διαζύγιο του, που τον άφηνε µε ένα ψυχικά τραυµατισµένο αγγελούδι, µιά λαβωµένη καρδιά και πολύ θυµό. 


Αφού καθίσαµε στο µπαρ κι αρχίσαµε να συζητάµε, εµφανίζεται ένα νέο παιδί γύρω στα 25 που πουλούσε κατακόκκινα τριαντάφυλλα. Περνώντας στα τραπέζια του µπαρ και προτείνοντας στους θαµώνες να αγοράσουν, ήρθε και σ΄εµάς. Στάθηκε όρθιος δίπλα µου και µε κοιτούσε προτείνοντάς µου να αγοράσω ένα µπουκέτο. Στην αρχή εκνευρίστηκα µε την έλλειψη λογικής που διέθετε η προσέγγισή του. Μετά µε έπιασαν τα γέλια και του απάντησα λέγοντας : «Φίλε µου, δεν βλέπεις ότι είµαι ο λάθος άνθρωπος για σένα; Είµαι εδώ µε τον κολλητό µου. Είµαστε άνδρες και οι δύο. Το µαγαζί δεν είναι για γκέϋ. Ποιος είναι ο λόγος να του προσφέρω κόκκινα τριαντάφυλλα; ∆εν σκοπεύω να τον φλερτάρω!»

Ο νεαρός τσιγγάνος, αφού έµεινε αποσβολωµένος για λίγο, µας γύρισε την πλάτη και αποµακρύνθηκε. Ποτέ, όµως, δεν πρόκειται να ξεχάσω την έκδηλη αµηχανία και απογοήτευση στο πρόσωπό του. Ηταν σαν να µην καταλάβαινε την αλήθεια των όσων του έλεγα. Σα να µην περίµενε αυτή µου την απάντηση. Πόσο δεδοµένηθεωρούσε τη διαδικασία;

Κρίµα, γιατί σαν κι αυτό το παλικάρι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν τα µονοπάτια της ζωής τους µε τον ίδιο τρόπο. Χωρίς να εστιάζονται και χωρίς να τα αξιολογούν. Επιλέγουν τους ανθρώπους που βάζουν στη ζωή τους, µε την ίδια επιπολαιότητα που ο νέος τσιγγάνος επέλεγε τους ΛΑΘΟΣ υποψήφιους πελάτες. Πόση χαµένη προσπάθεια; Πόση χαµένη ενέργεια; Πόση απογοήτευση; Πόσος χαµένος χρόνος;

Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που δυσκολεύονται να αξιολογήσουν µια κατάσταση, µια σχέση ή ένα εγχείρηµα πριν αυτό ξεκινήσει. ∆ιαλέγουν τα λάθος µέρη, τους λάθος ανθρώπους, τα λάθος σχέδια. Επενδύουν χρόνο, χρήµα, ελπίδα, προσπάθεια κι ενέργεια στα λάθος µέρη. Αδυνατούν να εστιάσουν την προσοχή τους εκεί που τα αποτελέσµατα θα είναι υπαρκτά και εµφανή. ∆υσκολεύονται να επιλέξουν ανάµεσα στην ουσία και τη διαδικασία. Νοµίζουν ότι η απλή κινητικότητα θα τους οδηγήσει στο στόχο τους και ξεχνούν ότι η µη εστιασµένη κινητικότητα τους αποµακρύνει από το επιθυµητό γι αυτούς αποτέλεσµα, τους κουράζει, τους φθείρει, τους καταπονεί.

Φροντίστε φίλοι µου, να εστιάζετε τη δύναµη, την πνευµατικότητα και τις προσπάθειές σας προς τη σωστή κατεύθυνση. Φροντίστε να κάνετε τις σωστές επιλογές που θα σας φέρουν πιό κοντά στο όνειρο σας. Μην εξαντλείτε άσκοπα το χρόνο, τη δύναµη και τα αποθέµατά σας, αποταµιεύοντας στο αδύνατο. Μην «υποθηκεύετε» το πεπρωµένο σας στην «τράπεζα» των επιπόλαιων επιλογών. Είναι η τράπεζα µε το πιό σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο!

Γι’ αυτό κι εσείς, φίλοι µου, δείξτε µεγάλη σκέψη, σύνεση, προσοχή και ευρηµατικότητα µε τις επιλογές σας. Επιλογές ανθρώπων, συνθηκών, προοπτικής, καταστάσεων. Οι λάθος επιλογές θα σας πάνε στα λάθος µέρη, µε τους λάθος ανθρώπους και τα λάθος αποτελέσµατα. Οι σωστές επιλογές θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, ουσιωδέστερη και λειτουργικότερη.

Κάπου διάβασα το παρακάτω ανέκδοτο για τις επιλογές. Αν και δεν συµφωνώ µε το θεωρητικό του υπόβαθρο, η αφέλεια που κρύβει, µε κάνει να χαµογελώ κάθε φορά που το θυµάµαι:

∆υό κανίβαλοι, πατέρας και γιός, περπατούν αθόρυβα στο δάσος, όταν ξαφνικά ακούνε βήµατα. Κρύβονται πίσω από ένα µεγάλο δέντρο και βλέπουν να περνάει µια πανέµορφη γυναίκα µε αγαλµατένιο κορµί, που ανήκε σε µια άλλη φυλή.

- Να τη φάµε; ψιθυρίζει ο γιός σηκώνοντας το ακόντιο.
- Οχι, απαντάει ο πατέρας και του κατεβάζει το όπλο. Να την πάµε στην καλύβα και να φάµε τη…µάνα σου !

Περίµενε το καλύτερο !

Στη ζωή αυτή έχω µάθει ότι δεν µας συµβαίνει αυτό που ευχόµαστε, αλλά αυτό που φοβόµαστε. Θυµάµαι τον µακαρίτη τον ‘Ακη Πάνου σε µια τηλεοπτική του συνέντευξη, πριν σκοτώσει τον γαµπρό του, που είπε: «Εύχοµαι να συµβεί το καλύτερο, αλλά φοβάµαι ότι θα συµβεί το χειρότερο.» Και έτσι έγινε.

Μπορεί να εύχεσαι να γίνεις πλούσιος, αλλά, αν φοβάσαι τη φτώχεια, φτωχός θα καταλήξεις!
Μπορεί να εύχεσαι να κάνεις ένα καλό, αρµονικό κι ευτυχισµένο γάµο, αλλά, αν φοβάσαι τη δέσµευση, το πιθανότερο είναι να µείνεις µόνος και απογοητευµένος από τους ανθρώπους. 


‘Ολο το νόηµα βρίσκεται στο τι ελπίζεις και όχι σ΄αυτά που φοβάσαι. Περίµενε το καλύτερο να σου συµβεί. Αγωνίσου και προετοίµασε το έδαφος για κάτι τέτοιο. Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Η τύχη βοηθάει αυτούς που της ανοίγουν την πόρτα. Γίνε τυχερός. Σήµερα. Ξεκίνα τις διαδικασίες, σκέψου, προγραµµάτισε, προσαρµόσου, διάβασε, δώσε µάχες, µάθε.

Το καλύτερο σε περιµένει, αρκεί να το περιµένεις κι εσύ.

Ένα µικρό κορίτσι περπατούσε καθηµερινά προς και απο το σχολείο. Παρόλο που ο καιρός εκείνη την ηµέρα φαινόταν ότι θα αλλάξει και σύννεφα άρχισαν να σχηµατίζονται, έκανε τη δύσκολη διαδροµή µέχρι το δηµοτικό σχολείο. ‘Οσο περνούσε η ώρα, σηκώθηκε δυνατός αέρας µαζί µε αστραπές και βροντές.

Η µητέρα του παιδιού, ανησυχώντας µήπως η κόρη της τρόµαζε και ίσως να πάθαινε κακό από την καταιγίδα, µπήκε στο αυτοκίνητό της και οδήγησε όλο τον δρόµο κατά µήκος της διαδροµής του παιδιού της για το σχολείο, για να συναντήσει την κορούλα της.

Καθώς το έκανε, είδε την µικρή να περπατάει µέσα στην καλή χαρά, αλλά σε κάθε λάµψη αστραπής το παιδί σταµατούσε, κοιτούσε επάνω και χαµογελούσε.

Σταµατώντας το αυτοκίνητο η µητέρα φώναξε στο παιδί να µπει µέσα µαζί της. Καθώς οδηγούσαν προς το σχολείο, το κορίτσι συνέχισε να γυρίζει προς την κατεύθυνση κάθε λάµψης από αστραπή και να χαµογελάει.

Η µητέρα ρώτησε: "Τι κάνεις;"
Το παιδί απάντησε: "Πρέπει να το κάνω αυτό γιατί ο Θεός µε φωτογραφίζει"

Σε κάθε δυσκολία, σε κάθε αναποδιά, σε κάθε ταλαιπωρία που σου χτυπάει την πόρτα, περίµενε την «αστραπή» της γνώσης, της φώτισης, της ευλογίας. Γιατί αυτός ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να σε φωτογραφίσει ο Θεός, ώστε να έχεις µια περίοπτη θέση στο άλµπουµ Του !

Ακης Αγγελάκης LLM, SAC Dip.
Authorized Trainer & Counselor

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Δοϊράνης 193
Αθήνα - Kαλλιθέα
17673 - Ελλαδα
Τηλέφωνο: 210 9404 000
Fax: 210 9409 327
http://www.rakson.gr

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Social Media

 facebook  googlplus linkedin
Top